מאת: אורן קובי
שטחים וקרקעות בישראל נחשבים למצרך נדיר ויקר. כאשר אדם מן היישוב מעוניין להגשים את חלומו ולבנות בית צמוד קרקע על שטח כלשהו, על הקרקע להיות מוגדרת כקרקע אשר מיועדת למגורים. לא כל קרקע בישראל מיועדת למגורים. מרבית הקרקעות מיועדות לשטחי גידול חקלאי, להקמת שמורות טבע וגנים לאומיים או לפיתוח תשתיות ארציות כדון סלילת כבישים, הנחת קווי מים או קווי חשמל.
רכישת קרקע חקלאית לצורך מגורים
על פי חוק אין אפשרות לבנות על קרקע חקלאית בתים או בנייני מגורים. אדם העובר על חוק זה ייענש וייקנס בהתאם. בכדי לבנות על קרקע חקלאית, יש לשנות את ייעודה של הקרקע. שינוי הייעוד הינו תהליך בירוקראטי ארוך אשר מתחיל בהגשת תוכנית ההפשרה ותלוי באישורם של גורמים וגופים שונים כגון הוועדות המקומיות והמחוזיות לתכנון ובנייה והוועדה לשמירת שטחים פתוחים וקרקעות חקלאיות. לפני השקעה בקרקע חקלאית, בתקווה שייעודה ישתנה, מומלץ לבדוק מה הסטטוס של אותה קרקע – האם היא נמצאת כחלק מתכנון עתידי והאם היא מיועדת לשימוש כלשהו מלבד מגורים. בדיקות אלו ניתן לערוך אל מול וועדות התכנון והבנייה של הרשות המקומית אליה הקרקע שייכת. כמו כן, ניתן לבדוק את תוכנית המתאר הכללית של המדינה ולוודא שהקרקע שייכת לאזור המוגדר כאזור המיועד למגורים ולא כאזור המוגדר כשמורת טבע.
איזו קרקע היא בעלת הסיכוי הגבוה ביותר להפשרה
באופן כללי, ניתן לומר כי הקרקעות אשר מופשרות וייעודן משתנה, נמצאות במקומות בהן עלה הצורך לכך. הסיבה לכך נעוצה בצורך לשמור על רצף בתוכניות המתאר הארציות ולהוזיל עלויות בכל הקשור לפיתוח והנחת תשתיות שונות. כמו כן, ניתן לקבל אינדיקציה כללית לגבי פוטנציאל ההפשרה על פי הקריטריונים הבאים:
- ליד אזורים מיושבים – קרקעות אשר ממוקמות בצמוד לאזורים מיושבים, כגון ערים או יישובים וכפרים, תהיינה קרקעות אשר יופשרו בעתיד לצורך מגורים. ככל שהקרקע מרוחקת מהערים סיכויה להפשרה פוחתים.
אוכלוסייה – קרקע אשר נמצאת באזור בו כמות האוכלוסייה הולכת וגדלה בקצב משמעותי, סיכוייה להפשרה יהיו גבוהים יותר.
תחום שיפוט – הפוטנציאל לשינויי ייעודה של הקרקע גלום גם באזורים בהם תחום השיפוט של הקרקע נמצא בשטחן של ערים מתפתחות.
- כותב המאמר הוא אורן קובי – מנכ”ל אדמה לוגיסטיק נדל”ן המשווקת קרקעות חקלאיות באיזור פרדס חנה כרכור – צפו בתמונה של אורן קובי עם סטן ואוורינקה זוכה הרולאן גרוס: