כאשר מחליטים לרכוש קרקע חקלאית, יש לעשות כמה בדיקות לפני הרכישה עצמה. שלב הבדיקות עשוי להיות השלב הקריטי, שכן בו תגלו רבות אודות הקרקע שאתם מתכוונים לרכוש וכן אודות ייעודה. דבר ראשון שיש לבדוק הוא את הטאבו של הקרקע ולהיווכח שאין כל הטעיות מצד המוכר או בעיות של הקרקע עצמה. יש לבדוק על שם מי רשומה הקרקע החקלאית או קרקע להפשרה והאם יש הערות אזהרה כל שהן בטאבו שיש להתייחס אליהן בטרם תבצעו כל פעולה אחרת. במידה ויש צריך למחוק הערות אלה כמובן מבעוד מועד לפני הרכישה של הקרקע .
מאת: אורן קובי
שלבים ובדיקות נוספות

אם המוכר של הקרקע אינו רשום כבעל הקרקע, הרי שעליכם לבדוק, כי יש לו ייפוי כוח מטעם בעל הקרקע המקורי הרשום בלשכת המקרקעין. במידה ולא תראו ייפוי כוח שכזה, יש סיכוי שאתם עומדים בפני מעשה רמאות כזה או אחר. מומלץ להיעזר בעורך דין אשר ידע להזהירכם מן הסכנות הללו. שלב נוסף בבדיקות שלפני הרכישה היא בדיקת חובות שיש על הקרקע, או עיקולים שונים שיש להסירם טרם ביצוע העיסקה .
בנוסף יש לערוך בדיקה של תכניות קרקע להשקעה על ידי שמאי אשר יוכל להראות לכם האם התוכניות שלכם עשויות להתממש על הקרקע הנידונה ומתי בערך. חשוב לדעת כי השקעה בקרקע חקלאית איננה תהליך קצר שיניב רווחים מיידיים ואין להקשיב להבטחות שכאלה. במידה ותערכו את כל הבדיקות הליך רכישת הקרקע לא יהיה שונה מכל עסקת נדל”ן אחרת הכוללת הערת אזהרה בטאבו מטעמכם, חתימה על חוזה עם בעל הקרקע והעברת הכסף עם העברת בעלותכם על הקרקע .
קרקע חקלאית – השקעה לטווח ארוך
למרות האזהרות שנמנו למעלה אין זה אומר שרכישת קרקע חקלאית איננה עסקה חכמה וכדאית. נהפוך הוא. למי שיש זמן ואורך נשימה יכולה השקעה כזו להניב רווחים גדולים ביותר. יש צורך בסבלנות וקבלת ייעוץ מאנשי מקצוע וחברות העוסקות ברכישות כאלה באופן מקצועי כדי שתוכלו להמר בביטחון על הכסף שלכם לשנים הבאות .
כותב המאמר הוא אורן קובי – מנכ”ל אדמה לוגיסטיק נדל”ן המשווקת קרקעות חקלאיות באיזור פרדס חנה כרכור