מחירי הדיור בישראל גבוהים מאוד. בין הסיבות המרכזיות לכך נזכיר את מחירי הקרקעות היקרים. מכיוון שמלאי הקרקעות מצומצם, מחירי הקרקעות לא צפויים לרדת באופן משמעותי. עם זאת, ישנה דרך אחת שבה ניתן בכל זאת לרכוש קרקע במחירים נמוכים יחסית, גם באזורי ביקוש. מדובר על רכישה של קרקע חקלאית.
מאת: א.ר. לוג’יסטיק נדל”ן
לפי חברת א.ר. לוג’יסטיק נדל”ן מכיוון שכל עסקה בנדל”ן מצריכה תשומת לב לפרטים ועבודת הכנה דקדקנית, כך המצב גם כאשר מתעניינים ברכישת קרקע שייעודה הנוכחי הוא חקלאות. במיוחד חשוב לבדוק כמה מסמכים חשובים שבהם נדון להלן.
בעלות על הקרקע
ע”פ אורן קובי (א.ר. לוג’יסטיק נדל”ן) המסמך הראשון שחשוב מאוד לבדוק בעיון הוא מסמך הבעלות. ראוי להבין שבישראל יש מורכבות רבה בהיבט של בעלויות על קרקעות בכלל ובפרט לגבי קרקעות חקלאיות. אי לכך, גם מסמכי הבעלות יכולים להיות מסוגים שונים.
בין השאר ישנם מקרים שבהם הבעלות היא פרטית. אלו מקרים פשוטים יחסית, שבהם הרישום של הקרקע נמצא בטאבו כלומר בלשכת רישום המקרקעין. ישנם מקרים אחרים שבהם הקרקע נמצאת בבעלות מנהל מקרקעי ישראל. במקרים אלה, יש לרוב הבדל בין בעל הקרקע למי מי שמחזיק בה בפועל שכן קרקעות כאלה נהוג להחכיר לתקופות ארוכות, אפילו של עשרות שנים.
חשוב לשים לב לעובדה נוספת בהקשר זה – ישנם מקרים שבהם חברה מתווכת מוכרת קרקעות חקלאיות שנמצאות בבעלות משותפת. במקרים אחרים מבוצעת מכירה של קרקע בבעלות אחת לכמה וכמה רוכשים שצפויים להיות בחזקת שותפים כאשר הקרקע תופשר.
נציין שלכל מסמך המציין בעלות מבחינה משפטית יש השלכות על השלמת תהליך הרכישה והפקת הרווח בעתיד בגין ההפשרה לבניה.
מסמכי תכנון עתידיים
לפי א.ר. לוגיסטיק נדל”ן מלבד מסמכי הבעלות כגון נסח טאבו או תדפיס רישום זכויות ממנהל מקרקעי ישראל ישוב לבדוק גם מסמכים נוספים. מסמכים אלה קשורים לכל ההחלטות בענייני תכנון ובניה ובענייני שינוי יעוד ותכנון עתידי.
פרוטוקולים של ישיבות ועדה שונות, למשל, שמספרות על החלטות רלוונטיות הן סוג של מסמך חשוב שיכול להשפיע רבות על ההחלטה מתי להיכנס לעסקה בעלת פוטנציאל כלכלי משופר. נציין שוועדות ופרוטוקולי החלטה ניתנים הן ברמה המקומית והן ברמה הארצית..
לקריאת כתבה על פרויקט אדמה מול הים בניוז1 לחצו כאן