זמן הנסיעה הממוצע לעבודה של אנשי היי-טק בתל אביב הוא 35 דקות – יותר מטוקיו, סן פרנסיקו או לונדון. דמי השכירות בתל אביב אפילו כפולים משאר ערי העולם – אז איפה משתלם להייטקיסטים לגור?
דו”ח של חברת ייעוץ הנדל”ן סווילס (Savills) דירגה את 22 ערי ההיי-טק הגלובליות הטובות והגרועות ביותר בעולם למגורים עבור עוברים במגזר הטכנולוגי.
הרשימה מבוססת על מעל 100 משתנים הבודקים אקלים עסקי, סביבה טכנולוגית, איכות חיים, מחירי דיור, משך זמן נסיעה לעבודה וחזרה וכדומה.
כך למשל, דמי השכירות השבועיים לדיור בת”א בשכונות בהן מתגוררים עובדי היי-טק מסתכמים ב-4,155 דולר – יותר מכפול מאשר בשכונות מקבילות בערים כמו ברלין.
דמי השכירות לשבוע בברלין הם 179 דולר, נמוך בהרבה מתל אביב, טוקיו (327 דולר), טורנטו (334 דולר) ואפילו אמסטרדם (275 דולר).
מרכיב משמעותי נוסף המשוקלל בדירוג הערים הוא משך הזמן הנדרש כדי לנסוע לעבודה וחזרה הביתה – בעוד זמן הנסיעה הממוצע בתל אביב עומד על 35 דקות, זמן הנסיעה בברלין הוא 23 דקות.
למעשה, על פי תוצאות הדו”ח העיר היחידה ברשימה שבה עובדי ההיי-טק נהנים מדמי שכירות נמוכים וגם מזמן נסיעה קצר לעבודה היא ברלין.
“האטרקטיביות של ברלין לא באה לידי ביטוי רק במחירי הנדל”ן הנמוכים אלא גם בתנאים הנוחים שקיימים בעיר. התשתיות בברלין הן בין המתקדמות באירופה, וניתן להגיע ממקום למקום בקלות וביעילות. נתונים אלה מציבים את ברלין כאחת הערים המובילות והאטרקטיביות באירופה להשקעה.”, מסביר אורן קובי.